DSC 1964

Når vognen eller autocamperen skal udskiftes, vakler nogen måske mellem forhandler eller privat, ikke mindst fordi, man kan læse en del skræmme-kampagner, mod at handle privat.

Her er et par råd der kan hjælpe dig lidt på vej.

Så farligt er det heller ikke

At købe ny (brugt) vogn eller camper er, modsat hvad nogen vil have dig til at tro, faktisk ikke nogen større videnskab. Men uanset om du køber campingvogn, bil eller båd, så er det en god idé at sætte sig lidt ind i tingene.

Det gælder både ved privat handel, men bestemt også ved køb hos forhandler.

Din forhandler snyder dig ikke(!), men du får heller ikke mere end du kræver. Det samme gælder ved privat handel. Her bliver du heller ikke snydt, i hvert fald ikke hvis du kommer en lille smule forberedt.

Købelov

Hos forhandleren er vi beskyttet af købeloven, der helt klart fortæller hvad vi kan reklamerer over, og hvornår, ved køb ar ny eller brugt vogn. Forhandleren kan aldrig fraskive sig købeloven, og din reklamationsret.

Ved privat handel er det lidt anderledes, for selv om vi også her er beskyttet af loven, så kan gælder den lidt "omvendt". Ved privat handel kan man nemlig bruge "købt som beset", eller lignende til at fraskrive sig garanti.

Eller sagt på en anden måde, så gælder købeloven ved privat handel, kun hvis ikke andet er aftalt. Der er heller ikke mulighed for at bruge forbrugerklagenævn mv., så eneste mulighed er en egentlig retsag, hvis du er utilfreds efter en handel. Det kan løbe op i advokat regninger på menge tusinde.

Restgæld

Når du handler med en privat, skal du sikre dig at der ikke er restgæld i vognen. Du kan se det på nettet, på flere sider, som henter deres oplysninger fra tinglysningsretten, og det eneste du skal bruge er registreringsnummer eller stelnummer. Du kan også bede din bank gøre det. De tilbyder det sikkert selv, hvis du skal låne penge hos dem til købet.

"Smarte" forhandlere har nu opfundet forskellige sikkerheds- eller trykhedspakker, som du kan tilkøbe som ekstra sikkerhed med skjult restgæld. Der findes ikke skjult restgæld. Hvis det ikke er tinglyst er det ikke restgæld, og gælden kan som nævnt findes helt gratis.

Hvis der er restgæld i vognen, behøver købet ikke nødvendigvis at slutte der. Du kan sammen med sælger finder ud af hvor den er finanseret, og så sammen gå i banken og indfri lånet. Det er faktisk ret nemt, og hvis ikke sælger er med på den idé, så finder du bare en anden vogn.

Fugt og gastest

Fugt i en vogn er en dræber! Er den fugtig, er den ikke noget værd, så nummer et er en fugttest, udført på et godt værksted. Hvis vognen ikke har været testet inden for det seneste års tid, så aftal at den skal testes inden købet afsluttes. En test kan fås fra kr. 600,- (google), og hvis sælger ikke vil? Find en anden vogn!

En god indikation for hvordan vognen har det, er lugten. Hvis vognen lugter - og ikke er neutral - når du kommer ind i den, så er den ikke værd at bruge tid på. Lugter den som en blanding at gammel sommerhus, gammel blomsterbedsbund, og underbukser, så find en anden. Det gælder i øvrigt også ved en forhandler. Du kan også slev medbringe en tester, til en hurtig kontrol af vogen, på kritiske punkter.

En anden vigtig ting er en gastest, som skal sikre at du ikke ender med at sove i en gas-utæt vogn. Men gastrsten er ikke helt så vigtig som fugttesten ved køb, da utæt gassystem ikke er ødelæggende for vognen. Men prøv om du kan få den med i købet også, der senere udbedring kan koste penge.

Det tekniske

Gælder det en campingvogn, er der faktisk ikke så meget teknik at se på. Du kan ikke teste bremser mv. uden at køre med vognen. Dt gælder både ved køb hos privat og ved forhandler, men forhandleren kan så trumfe med at hun natuligvis ser dem efter inden du får vognen.

På en autocamper er det en anden snak, for den skal du naturligvis prøvekører, præcis som hvis du køber brugt bil. Og den skal testes på samme måde.

På både autocamper og vogn, kan du se på dækkene om de er slidte, eller om de er for gamle. Se artiklen om dæk, har på siden. Men husk at dæk der er over 5 år ikke er ulovlige, men 5 års reglen, bruges fordi flere og flere vogne er tempo 100 godkendte. Igen læs om dækkene og se om du kan presse forhandleren til at give dig nye, eller den private til at give afslag.

Timeløn

Der er altså intet farligt ved at købe vogn eller autocamper ved en privat. Bevares, der kan være noget med garantien, men hvor mange gange er det lige vi bruger den? Personligt er jeg oppe på noget der ligner 25 biler, en hel del motorcykler, og alt for mange campingvogne, og jeg har brugt garantien én gang. Til en ny baglygte.

At man slev skal gøre arbejdet med restgæld, evt. senere gastest eller andet, er selvfølgelig mere end mange gider, men hvis du regner på det, kan du nemt have en timeløn på kr. 20.000,-.

Vores vogne er købt som en blanding af privat- og forhandlerkøb, hvilket udelukkende skyldes at vi først og fremmest finder vognen der passer først. OG er den ved en forhandler, handler vi der. Står den ved en privat så er det hende vi handler med. Tilgengæld sælger vi den helst privat, fordi en forhandler sjællendt giver særligt meget for dem.

Bedste råd

Bedste råd må være at finde den vogn der passer dig og din familie, og så forhandle dig frem til den bedste pris, uanset hvem der sælger den. Og igen, det er IKKE farligt at handle privat, du skal bare lave lidt selv. Så ud og find drømmevognen!

Det er uanset hvad, en god idé at tage en med der har forstand på campingvogne eller autocampere, hvis du selv mener du har mangler på området. Du skal også huske - uanset pris på vognen, eller camperen - at lave en slutseddel hvor I, specielt ved privat handel, skriver så præcist som muligt, hvad der er aftalt om handlen.

Personligt har vi en grænse - omkring prisen - om hvornår det er forhandler og hvornår en privat handel kan bruges. Mest med hensyn til købeloven. Koster vognen kr. 400.000,- (det gør vores IKKE, desværre), så ville jeg altid vælge forhandleren. Men det er jo en individuel mavefornemmelse.

Skal vognen finansieres, skal du ikke tage den finansiering forhandleren foreslår, uden at undersøge andre muligheder også.

Bum 2009-24

Drømmevognen. Camping Bum i Tyskland

God fornøjelse!

Bookmark and Share
cookieassistant.com