DSC 6992

Skal vognen ikke bruges i den kolde tid, er det en god idé at klargøre den til opbevaring.

Det er ikke meget, der skal til før den er klar, men glemmer man det inden frosten kommer, kan det give ærgelser når det tør igen.

En moderne - eller nyere vogn - behøver ikke den store klargøring for at kunne klare en vinter.

Står bedst ude

Modsat hvad mange mener, behøver den slet ikke stå inde om vinteren, da den jo er bygget til at stå ude.

Vognen står bedst på et hårdt underlag som asfalt, fliser eller beton, som tørrer efter regn. Græs er ikke godt da det aldrig rigtigt tørrer. Der må meget gerne være vind om vognen da det også hjælper til at holde den tør. Naturligvis ikke så meget vind at den lægger sig på siden!

Mange der har haft vognen stående i lader og nedlagte haller, har haft besøg af mus, som har brugt vinteren til at campere.

Caravancover

Undlad at overdække vognen med caranvancover - eller endnu værre, en pressening - som før skrevet, står vogen bedst med lidt udluftning. Med et cover lukker du hullerne til tvangsudluftning og det er ikke godt for vognen. Så væk med det.

Dæk og opklodsning

Dækkene skal have det rigtige tryk, så holder de bedst. Der ingen grund til at klodse vognen op. Dækkene tager ikke skade, men kan få et lille "fladt" punkt, som dog retter sig efter få kilometer, og der er større risiko for at du kommer til skade eller ødelægger noget under opklodsningen.

Træk bare håndbremsen. Fryser den fast, skulle den have været serviceret for længe siden, og den er sikkert tøet op igen, når du skal bruge vognen.

Tøm vognen

Tøm vognen for alt udstyr. Specielt bestik har ikke godt af at være i vognen vinteren over :-)

Vi stiller en køkkenrulle på bordet - den viser hurtigt, hvis der mod forventning skulle være noget galt med fugtigheden!

Først en vask

Start med at vaske vognen. Husk alle kroge og kanter og giv dig god tid. Vær opmærksom på eventuelle skader vognen har fået gennem sommeren. Er der huller, afskallet maling eller løse fuger, skal det udbedres. Spørg eventuelt din forhandler, eller brug en af de mange, der kører ud og fikser den slags.

Har du god tid, er vejret varmt nok, og vil du gøre det helt perfekt, kan du give vognen en gang voks. Der fndes både noget der skal gnides/gnubbes på, og noget på spray.

Af med vandet

Mens vognen tørrer, kan du bruge tiden på at tappe vandet af. Friskvandstanken kan enten tages ud og tømmes, eller der er en bundprop, som man hiver op.

DSC 6988

Friskvandstank

Varmtvandsbeholderen skal også tømmes. Det er vigtigt den bliver helt tom, da selv en lille smule vand i bunden kan give frostsprængning. Det er surt at være en af dem der står i kø ved forhandleren for at købe en ny (tro mig - har prøvet det).

Beholderen har typisk to "haner", åbnes helt og efterlades åben hele vinteren. Åben alle vandhaner og lad dem stå åben vinteren over.

DSC 6979

De to "haner" ved beholderen

Tøm toilettet

Potten skal også tømmes, men ikke kun fækalietanken. Har du en af de modeller med seperat skyllesvandstank, skal den også tømmes. På et Thetford klares det nemt ved at vippe "røret" som viser vandstanden ud. Så render vandet selv ud.

DSC 6969

Tømning af skyllevand

Indvendig rengøring

Støvsug og rengør vognen indvendig. Stil hynder på højkant, eller "hulter-til-bulter" så der kommer mest muligt luft omkring dem. Har du mulighed for det, kan du flytte rundt på dem et par gange i løbet af vinteren.

Åben skabene og lad dem står åben hele vinteren. Gør køleskabet rent og lad lågen stå på klem så skabet ikke mugner indvendigt.

Udluftningskanaler

Vognen har nogle tvangsudluftningskanaler i bunden, som skal være fri for skidt og snavs. Der må ikke ligge noget henover dem. Tagluger har også en tvangsudluftning, og du skal sikre at der ikke ligger blade eller andet godt i dem.

DSC 6981

Udluftning i bunden

Smørrelse

Gummilisterne på vognen skal smøres med silikone. Alle lister ved vinduer, luger, døren og tagluger skal have en gang silikone så de ikke fryser fast. Silikone fås overalt - måske ikke ved bageren, men ellers - og kan fås som spray eller med en lille pensel.

DSC 6992

Silikone til listerne

Smør låse med med WD40 eller lignende, eller en egentlig låseolie. Giv alle hængsler - de udvendige - et skvæt olie. Ned og kravle skal man også, så spindlerne på støttebenene kan får noget fedt. Kør herefter benene op og ned at par gange (vognens).

Vandbåren varme

Har din vogn vandbåren varme - centralvarme, eller bare gulvvarme - skal frostsikringen af vandet kontrolleres. Du kan se hvordan i instruktionsbogen, eller du kan spørge den lokale campingpusher.

Fugtposer

Brug aldrig fugtposer, eller andet sugende, til at fjerne fugt. Poserne virker ikke, da de i bedste fald bare suger fugt fra luften, og da vognen ikke er tæt, suger de også fugt fra luften udenfor. Dertil kan indholdet af poserne give skjolder på metaldele.

Kig til vognen

Så er vognen klar til vinteren! Har du mulighed for det så kig til vognen med jævne mellemrum vinteren over, og luft den lidt ud når solen skinner.

Bookmark and Share
cookieassistant.com